Η έκδοση του Μέτοικου

Το περιοδικό Μέτοικος
Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Δεκέμβρη, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αποφάσισε να προχωρήσει στην επανέκδοση του Μέτοικου, ενός περιοδικού που πρωτοκυκλοφόρησε πιλοτικά πριν λίγα χρόνια, ως έργο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Equal. 
Ο νέος Μέτοικος πιστεύει στο συνεχή διάλογο των πολιτισμών για έναν καλύτερο κόσμο. Μιλάει για ιστορίες και προβλήματα ανθρώπων που ξενιτεύτηκαν επειδή κινδύνευε η ζωή τους ή απλά για μια καλύτερη τύχη. Ακολουθεί διαδρομές αλληλεγγύης και συνεργασίας, ανιχνεύει νέες ωσμώσεις και συνθέσεις σε ιστορίες ανθρώπων και τόπων και απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακούσουν και να μοιραστούν ιδέες για τη συνοχή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Μέτοικος δεν επιλέγει να είναι καταγγελτικός, ούτε κλαψοπαραπονιάρικος ή μαξιμαλιστικός, αλλά ούτε και να ωραιοποιεί καταστάσεις. Δεν είναι έντυπο πολιτικό ούτε, φυσικά, κομματικό, αλλά η πολιτική αναδύεται μέσα από θέσεις για θέματα πολιτισμού και αλληλεγγύης, ανθρώπινων δικαιωμάτων και στάσεων ζωής. 
Προσπαθεί να μεταδώσει όση χαρά ζωής έχει απομείνει στους συντελεστές και στους συνεργάτες του, δεν μεγαλοπιάνεται μονοπωλώντας λύσεις για τα παγκόσμια μικρά και μεγάλα προβλήματα και προσκαλεί στο εγχείρημα όσους περισσότερους πολίτες κάθε ηλικίας και καταγωγής θέλουν να μετάσχουν σε μια τέτοια συλλογικότητα. Τους ζητάει να μιλήσουν για τον πολιτισμό των μικρών καθημερινών πραγμάτων και για δράσεις και στάσεις ζωής μέσα στις κοινωνίες των μεγάλων μεταναστευτικών ροών της εποχής μας.

Η συγκυρία της έκδοσης
Θεωρούμε εξαιρετικά πρόσφορη για την έκδοση του Μέτοικου τη χρονική συγκυρία επειδή:
- Έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια, κανονισμοί, οδηγίες και διατάγματα που αφορούν την ελληνική ιθαγένεια, το πολιτικό άσυλο, τον επαναπατρισμό, την επαναπροώθηση, αλλά και την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά μαζί αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων στη χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής και στη ρύθμιση του καθεστώτος των προσφύγων.
- Δίνει με τον δικό της  τρόπο απάντηση σε αντιδράσεις ακροδεξιών, ρατσιστών, μισαλλόδοξων, στενόμυαλων, απολίτιστων, φανατισμένων, ανόητων και άλλων τέτοιων που έχουν πληθύνει τελευταία.
- Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες υποδοχής μεταναστών, ο κύριος όγκος των αλλοδαπών εργαζομένων απασχολείται σε χειρωνακτικές και βαριές δουλειές, μολονότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι εκπαιδευμένοι, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που μένουν αναξιοποίητα. Στον Μέτοικο αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι  έχουν την ευκαιρία να επανενεργοποιήσουν ένα ξεχασμένο κομμάτι των γνώσεων, των ταλέντων και της προσωπικότητάς τους και να χαρούν την απόλαυση της περιστασιακής, έστω, απασχόλησης στο χώρο του πολιτισμού.

Η ιστορία του Μέτοικου
Ο νέος Μέτοικος που κυκλοφορεί τον Ιανουάριο 2011 με εκδότη το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών αντλεί την έμπνευσή του από εκείνον τον παλιό, που έδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει και να παράξει αποτελέσματα ένα δια-πολιτισμικό σύνολο. Ο πιλοτικός Μέτοικος εκδόθηκε σε πέντε πολύγλωσσα τεύχη από 3.000 αντίτυπα το καθένα, ανάμεσα στον Ιούλιο του 2003 και τον Απρίλιο του 2005, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Equal «Φόρουμ για την κοινωνική συνοχή». Εκδότης της πιλοτικής περιόδου ήταν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που σήμερα είναι χορηγός επικοινωνίας και στηρίζει τη συνέχιση του περιοδικού. Στην πιλοτική περίοδο συνεργαστήκαμε περίπου 30 άτομα από 20 διαφορετικές εθνότητες. Το περιοδικό χαρακτηρίστηκε «καλή πρακτική» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κρίθηκε επιτυχημένο, κυρίως για το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μετανάστες μιλούσαν με τη δική τους φωνή για τα θέματα και τα προβλήματα που τους απασχολούσαν. 
Ο πιλοτικός Μέτοικος αποτέλεσε ένα ακόμα μέσο πίεσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, παρουσίασε τα κενά της μεταναστευτικής πολιτικής, τη γραφειοκρατία και την κακή συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων, επισήμανε τη στυγνή εκμετάλλευση κάποιων εργοδοτών. Αποτέλεσε έναν πόλο συσπείρωσης και αλληλογνωριμίας ανάμεσα στα μέλη των διαφόρων εθνοτήτων και έγινε σημείο αναφοράς για πολλά μέλη του ΕΦΜ. 
Μέσα από μαζικές εκδηλώσεις και αντιρατσιστικά φεστιβάλ, από διανομή σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, σε Έλληνες φίλους των μεταναστών που έπαιρναν τεύχη από τις κοινότητες, ο Μέτοικος έγινε γνωστός - σε μικρή κλίμακα φυσικά - και είχε θερμή υποδοχή από εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς, από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες, αλλά και από απλούς πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν.
Παρότι προσπαθήσουμε αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος να συνεχίσουμε την έκδοση, δεν τα καταφέραμε και για λίγο καιρό εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Ξαναρχίζουμε όμως, χάρη στη δωρεά των Οικολόγων Πράσινων από το πρόγραμμά τους για την ενίσχυση δράσεων της κοινωνίας των πολιτών, ελπίζοντας να επαληθεύσουμε ότι τα καλά πράγματα αργούν να γίνουν.